Naleśniki mimo swojej prostoty są przysmakiem przygotowywanym przez kucharzy na całym świecie. Niezależnie od kontynentu w naleśnikach znajdują się te same 4 podstawowe składniki:
- Jajka
- Mleko
- Woda
- Mąka
Dodatkowo do naleśników można dodawać:
- Kakao
- Olej
- Cukier
- I wiele innych wedle fantazji
Po połączeniu tworzą pyszne śniadaniowe, kolacyjne a czasem nawet obiadowe danie, które wszyscy dobrze znamy i kochamy. Poniżej umieszczam przepis na naleśniki w typowej europejskiej wersji.
- Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
- Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
Na obrazkach przykładowe sposoby podania naleśniczków.